Zlati bralci z Zvezo prijateljev mladine Idrija na nagradni izlet v Ljubljano

7. junija se je 34 devetošolcev – zlatih bralcev z avtobusom odpeljalo na zasluženo nagradno ekskurzijo, ki jo je ponovno dobrodušno poklonila Zveza prijateljev mladine Idrija. Osnovnošolci šol iz Cerknega, Črnega Vrha, Idrije in Spodnje Idrije so obiskali ljubljansko Knjižnico Otona Župančiča ter zabaven Muzej iluzij na robu Kongresnega trga.

V Muzeju iluzij

Namenjen nam je bil prekrasen poletni dan. Organizaciji smo obiskali ločeno, v dveh skupinah.  V Muzeju iluzij nas je sprejel prijazen vodič primorskih korenin. Začetkoma malce zadržana publika se je ob njegovem prijateljskem vodenju ter fascinantnih eksponatih razživela in na koncu smo bili vsi več kot zadovoljni.

Čas za malico

Med ogledoma smo imeli slabo uro časa za skupno druženje v prijetnem parku Zvezda. Malce smo se spočili, se okrepčali, naklepetali.V knjižnici so nam predvsem predstavili nezanemarljivo zbirko Otona Župančiča in izdali marsikatero doslej neznano zanimivost njegovega življenja. Naključna obiskovalka knjižnice, upokojena ljubljanska profesorica, naše poslušne mladeži kar ni in ni zmogla prehvaliti. Uspelo nam je izboriti kratek izlet z dvigalom v drugo nadstropje knjižnice, kjer smo si ogledali prostoren mladinski oddelek, nato pa se po poslikanem stopnišču spustili nazaj v pritličje in odšli nazaj na vroče sonce.Do odhoda avtobusa nam je ostalo ravno prav časa, da smo obiskali še park Tivoli, nato pa je nastopil trenutek za povratek v domače konce.

Mehurčki na mladinskem oddelku Knjižnice Otona Župančiča

Dekleta …

… in fantje v parku Tivoli.

OŠ Idrija ima letos 24 zlatih bralcev. Na izlet se jih je odpravilo 21. Sem in tja še zagledamo kakšnega zdaj že bivšega devetošolca, a večina se jih je z valeto, končnim izletom in čisto zadnjim osnovnošolskim dnem poslovila prejšnji teden. Zlatim bralcem in vsem ostalim devetošolcem želimo prijazne bodoče poti, razgledane misli in še mnogo prebranih besed. Slednje velja tudi tistim, ki ste še naši in vas bo Zveza prijateljev mladine Idrija nemara nagrajevala v prihodnje. Naj vas dobre knjige vedno vodijo v prostrane širjave.

Zahvala ZPM Idrija za lep poklon, zabaven in sproščen dan.