Rastem s knjigo 2022

Konec novembra je za sedmošolce ponovno napočil kulturni dan Rastem s knjigo. Obiskali smo Mestno knjižnico in čitalnico Idrija, kjer nam je knjižničarka Marinka Rojc Grum predstavila slovenski nacionalni projekt Rastem s knjigo ter aktivnosti in storitve mestne knjižnice. Seveda so sodelovali tudi učenci – tako v pogovoru z gospo Rojc Grum kot pri delu v skupinah. Dokazati so morali svoje znanje o knjižnicah ter spletnem katalogu COBISS.

Ker se Javna agencija za knjigo Republike Slovenije že vrsto let trudi osnovnošolcem ter srednješolcem približati kakovostno slovensko literaturo, so vsi letošnji sedmošolci v dar prejeli strip Reformatorji v stripu. Idrijskim je bil podarjen prav v prostorih bivšega rudniškega magazina.

Nato smo se napotili v šolsko knjižnico ter si  v nadaljevanju kulturnega dneva privoščili tiho branje novege knjige. Spoznali smo navajanje virov, nato pa vključili še drugi projekt Mednarodno izmenjavo knjižnih kazalk. Fantje in dekleta so ustvarjali na temo Branje za globalni mir in življenje v harmoniji. Kazalke smo že poslali partnerskima šolama v Indijo in na hrvaški Krk, medtem ko na njihove še čakamo.