Na izlet z Zvezo prijateljev mladine Idrija

Zlati bralci zbrani pred vhodom v Mestno knjižnico Kranj.

Na ta izlet smo namigovali že pred dobrim tednom. Prislužili so si ga zvesti bralci Bevkove bralne značke, ki so z njo vztrajali celotnih devet let osnovnega šolanja. Zveza prijateljev mladine Idrija je s potepom na Gorenjsko nagradila učenke in učence osnovnih šol iz Črnega Vrha, Cerknega, Idrije, Spodnje Idrije. Na pot se je podalo šestintrideset mladostnikov, med njimi triindvajset otrok idrijske šole.

Z avtobusarjem, ki je imel omenjeni konec v malem prstu, smo v Kranj prispeli pol ure pred načrtovanim prihodom. Prva postojanka je bila moderna Mestna knjižnica Kranj. Prijazni zaposleni, predvsem naš gostitelj gospod Jure Bohinec, so nas bili takoj pripravljeni sprejeti.

Zlati bralci z gostitljem Juretom Bohincem (levo spredaj).

Knjižnica je slikovita, zanimiva, prav taka je bila tudi njena predstavitev. V njej se nismo zadržali predvidenih petinštirideset minut, ampak kar uro in pol in še bi lahko mirno odkrivali njeno bogato ponudbo.

Že enajst let domujejo v prenovljeni stavbi nekdanje blagovnice Globus. Stoji v samem središču mesta, zastekljena stena vanjo spušča nemalo svetlobe. Povsem primerno je, ko jo gospod poimenuje svetlo točko Kranja, v kateri se zbira staro in mlado. Lepo je poznati še eno izmed njenih optimističnih točk. S svojim dostopom, dvigalom, kotičkom za slabovidne je prijazna tudi invalidnim osebam. Ni majhna, razpreda se v treh etažah. Pritličje je predvsem namenjeno informacijam, vračanju, izposoji, čitanju, v prvem nadstropju sta otroški in mladinski oddelek, v drugem nadstropju se zbirajo odrasli bralci. Gospod Bohinec nas je sprva povabil v dvorano, navedel nekaj informacij o knjižnici in tridesetletnem obdobju, ko so se borili za njeno sedanjo lokacijo, nato pa nam v ogled ponudil dva kratka videoposnetka – o knjižnici sami ter o modrem zelenem psu, ki je sprva le nakazoval pot proti novi knjižnici, potem pa se obdržal kot maskota mladinskega oddelka. V slednjem ga zato ves čas srečujemo, ko duhovito usmerja k temu ali onemu.

Že v pritlični etaži smo se srečali z bojda edinim tovrstnim sistemom vračanja gradiva v Evropi. Knjižnične enote sprejme na tekoči trak, zazna, v katero nadstropje jih mora poslati, nato pa jih v tako imenovani sortirnici razvrsti na ustrezen voziček. Z vozički jih zaposleni dalje odpeljejo in vrnejo na ustrezne police. Knjižnica je pri postavitvi ubrala svojo pot, ne sledi običajnemu UDK-ju (knjižničarjem dobro poznana univerzalna decimalna klasifikacija), ampak so gradivo po področjih, podpodročjih razvrstili po svoje. Nanja opominjajo hrbti knjižnih polic različnih barv.

Znotraj knjižnice smo srečali marsikatero aktivnost, projekt, razstavo, sobo. Res imajo mnogo ponuditi. V njej se na primer lahko odločite za slepi zmenek s knjigo, si privoščite razne knjižne kvize, priporočite knjigo s pomočjo knjižne žehte, v miru študirate v študijskih celicah ali skupni tihi študijski čitalnici, se na uro pravljic odpravite v posebno pravljično sobo, raziskujete stare dokumente, tudi Prešerniano v gorenjski sobi.

Vsepovod po knjižnici so prijetni, inovativni kotički za posedanje, branje, študij, so se pa tudi pri njih, kot v namalokateri knjižnici, znebili sedalnih vreč mladinskega oddelka. Te so več kot očitno privlačna odskočna sredstva, medtem ko mirno čitanje, druženje na njih ne deluje.

Ne dvomimo, da smo mnogokatero zanimivost izpustili, boste pa gotovo dobrodošli, če si knjižnico želite ogledati na lastne oči.

Po poučnem utrinku izleta smo odšli do Cineplexxa. Si v vročem dnevu v senci privoščili malico, nato pa zagrizli še v zabavni del dneva – v nov slovenski mladinski film Vesolje med nami. Nekatere so zmotili “čudni” angleški inserti slovenskih igralcev, sicer pa je povsem simpatična stvaritev domačih avtorjev.

Dalje smo, namesto po dolgočasni avtocesti, z regionalnih ter stranskih poti skozi okna avtobusa spremljali prizore gorenjskih krajev in zaselkov, dokler se nismo spustili nazaj proti notranjski ter se počasi, a ob ustrezni uri, vrnili v od sonca razbeljeno Idrijo. S tem se je nagradna ekskurzija za zlate bralce 2022 zaključila. Korona ji je namenila dve leti zatišja, zdaj pa smo veseli, da jo imamo ponovno nazaj.

Hvala Mestni knjižnici Kranj in njenim zaposlenim za prijazen sprejem ter zanimiv ogled. Hvala Zvezi prijateljev mladine Idrija za vztrajno podporo bralnega podmladka Idrije z okolico.