Branje je potovanje

Tako smo tokrat poimenovali prireditev ob zaključku Bevkove bralne značke za predmetno stopnjo.

Po dveh letih koronskega premora smo jo z veseljem ponovno organizirali.

V predavalnici šole so se zbrali učenke in učenci od 6. do 9. razreda osnovne šole, ki jim je v tem šolskem letu bralno značko uspelo dokončati. Gostili smo posebno obiskovalko – študentko glasbene pedagogike Univerze v Mariboru, bivšo učenko Osnovne šole Idrija, Ajdo Tušar. Leta 2018 je namesto na maturantski izlet s sošolci odšla na potep do Irske skupaj s sošolcem Maksom.

Večino časa sta odkrivala znane in manj znane kotičke Dublina. Z vzhodne obale Irske sta se podala tudi na enodnevni izlet na zahodno obalo do znamenitih Moherskih klifov, kjer je mogočnost narave tako izrazita, da še gruči turistov vzame dih ter dar govora. Zgovorna Ajda bo gotovo zabavna učiteljica glasbe, lahko bi se podala tudi na gledališke odre, saj nam je pripravila pravo humorno predstavo ter slikovito opisala vse pripetljaje, ki so ju spremljali na poti. Imeli smo poučen, duhovito sproščen začetek petka in zelo veseli smo, da nam je polepšala dan.

Srečanje sta povezovala tretješolca Brina in Matija ter sorojenca Maja ter Nace. Piko na i so dodali tudi učenci Glasbene šole Idrija. Na kitari sta uvodni točki odigrali Nina ter Klara. Posebna pohvala pa gre četverici, ki se je, z znanjem pridobljenim v Glasbeni šoli Idrija, skoraj v celoti samostojno naučila skladbo On Top of the World. Filip, Nina, Maja, Zarja, velika vam hvala.

Dogodek smo izkoristili še za izročitev darilnih knjig Društva Bralna značka Slovenije zlatim bralcem. Za devetletno zvestobo simboličnemu bralnemu tekmovanju so prejeli delo Damijana Šinigoja Kjer veter spi. Knjižne nagrade je podelila gostja Ajda.

V petek, 3. junija, jih čaka še darilo Zveze prijateljev mladine Idrija. Skupaj z učenci OŠ Cerkno, Črni Vrh in Spodnja Idrija jih bodo odpeljali na poučno-razvedrilno pot do Kranja.

Vsem bralcem iskrene čestitke. Naj vas ljubezen do knjig ne mine.

Ponovna zahvala pa vsem, ki so kakorkoli pripomogli k obeležitvi Bevkove bralne značke.