Za naše otroke, za otroke sveta: prireditev ob zaključku Bevkove bralne značke

V torek, 22. maja, se je na šoli odvrtela prireditev, ki smo ji nadeli naslov Za naše otroke, za otroke sveta. Želeli smo obeležiti  aprilski zaključek Bevkove bralne značke in posebno pozornost nameniti zlatim bralcem.

Dogodek je pod vodstvom Elizabete Lampe otvoril pevski zbor Zlata roža skupaj z učenci priseljenci. Program sta povezovala Maruša Velikajne in Staš Prezelj Trebše. Z recitacijami so jima na pomoč priskočile tri petošolke: Gaja Humar, Tia Jahn, Taja Svetlik.

Osrednji del prireditve je bil obisk predstavnic društva Za otroke sveta (http://zaotrokesveta.com).  Urša Faal, ustanoviteljica in predsednica omenjenega društva, s seboj je pripeljala tudi malo hčerko Awo, ter prostovoljka in botra Tina Mele sta učencem predmetne stopnje predstavili udejstvovanje slovenskega društva v afriški državi Gambiji.

Gambija je velika za pol Slovenije. Kot najmanjša celinska afriška država se na žalost prišteva tudi med najrevnejše države našega planeta. Ker veliko tamkajšnjih otrok, zaradi takih in drugačnih okoliščin, ne more hoditi v šolo, je na pomoč priskočilo društvo. S svojima glavnima projektoma Potuj kot prostovoljec in Botrstvo korenito posega v življenja gambijskih družin in izboljšuje njihov jutri. Potuj kot prostovoljec je namenjen skupinam ali posameznikom, ki želijo pomagati na licu mesta, v različnih spektrih njihovega vsakdana (v šolah, bolnišnicah, na terenu…) in hkrati spoznavati tamkajšnji pristni utrip. Projekt Botrstvo z mesečnimi prispevki posameznikov nekaterim otrokom omogoča šolanje, pokrije šolnino, zagotovi malico in še kaj. V času, ko so se pri nas mudili na obisku, jim je uspelo doseči število 300 botrstev.

Pred prireditvijo smo zanje ustvarjali in pisali ter oblikovali nekakšno knjižico, ki je morebiti že odromala na drug kontinent, v deželo nasmejanih ljudi. Naše otroke je med drugim zanimalo, ali imajo v gambijski šoli dostop do računalnika. Prireditev je bila tokrat namenoma poklonjena celotni predmetni stopnji ne le bralcem bralne značke. Pomebno je, da učenci tovrstne zgodbe slišijo iz prve roke, jih bolje dojamejo, začutijo, sprejmejo in razumejo drugačne. Spoznajo, da je otrok otrok, radoveden, radoživ, ne glede na poreklo ali materialno ozadje. V šoli, ki nam jo je predstavilo društvo, otroci o računalniku lahko le sanjajo. Na voljo, če imajo srečo, jim je parlistni zvezek, svinčnik, ena sama pipa s tekočo vodo v celotni šoli.  Knjige pri njih so bolj redkost kot pravilo. Dragocenosti izobrazbe se zavedajo. Vedo, da je lahko vstopnica v izrazito lepšo prihodnost.Po predstavitvi Urše Faal in Tine Mele, smo se vrnili nazaj k branju. Učenci razredne stopnje so navadno pridni bralci Bevkove bralne značke, a na predmetni stopnji število hitro upade. Vsako leto je manjše tudi število zlatih bralcev, tistih, ki so pri Bevkovi bralni znački vztrajali tekom celotne osnovne šole. Letos je na OŠ Idrija 20 takih vztrajnežev. Društvo Bralna značka Slovenije jim konec leta običajno podari knjižno nagrado. Na prireditvi je, v imenu društva, ravnateljica Ivica Vončina nasmejanim zlatim bralcem podelila pesniško zbirko Srečka Kosovela Barž = kons. Na dotični torek smo želeli spodbuditi tudi k branju. Želimo si več bralcev na predmetni stopnji in še več nasmejanih ob koncu devetletke.Dogodek se je s pesmijo pričel in spevno se je tudi končal. Zborček je na klaviaturah pospremila Marina Bizjak. »V knjigah potuješ na konec sveta, v hišico k Janku in Metki. Ali pokukaš čez sedem gora, kjer žive pravljični dedki«, so nam zapeli. Resda je branje lahko hud napor, a, kakor pri vsem, vaja tudi tu dela mojstra. Verjamemo, da se najdejo knjige prav za vsakogar, le tiste prave, posameznikom pisane na dušo, je potrebno najti.

Hvala in pohvala vsem nastopajočim, ki so svoj prispevek odlično izpeljali. Še enkrat iskrena zahvala predstavnicam društva za obisk. Želimo vam sreče, vztrajnosti in poguma tudi v bodoče. Nazadnje še hvala vsem ostalim, ki ste kakorkoli prispevali, da je prireditev lahko stekla in se gladko iztekla.