Bralnice pod slamnikom

Prejšnji teden so učenci ponovno imeli priložnost srečanja z dvema ustvarjalcema. V okviru Bralnic pod slamnikom, že vrsto let jih organizira založba Miš s soorganizatorji, sta jih v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija obiskala slovenski ilustrator ter nizozemski pisatelj.

1. februarja so Damijanu Stepančiču prisluhnili naši petošolci ter učenci OŠ Spodnja Idrija. V Galeriji Magazin, kjer so ga spoznali v živo, so njegovo besedo pospremile originalne ilustracije del Zdravljica, Soči, Uho sveta ter ponatisi nekaterih stripov. Prenekatero zgodovinsko dejstvo, vpleteno v njegova dela, in prepoznaven unikatni ilustratorski stil, potrebujejo oko že kar razgledanega opazovalca. Verjetno je prav njegova izvirnost ter poglobljenost v delo botrovala dobljenim priznanjem in nagradam. Upamo, da se bodo učenci na njegove ilustracije in razlage ponovno spomnili v višjih razredih šolanja, ko bosta pod drobnogledom pesmi Soči in Prešernova Zdravljica. Kot uvod v srečanje so se z ljudskimi plesi predstavile tudi naše učenke in devetošolec Žan Podobnik na harmoniki.

Dan zatem, 2. februarja, so sedmošolci in osmošolci naše šole ter učenci OŠ Spodnja Idrija in OŠ Črni Vrh, prav tako v Galeriji Magazin, lahko vstopili v košček sveta pisatelja Toona Tellegena. Danes že mož zrelih let, upokojeni zdravnik, ima za seboj veliko napisanih del. Rojen med drugo svetovno vojno, v razmerah, ki si jih marsikdo ne zmore več niti predstavljati, nosi s seboj življenjske modrosti, ki mu jih uspeva na priljuden način približati otrokom.