Sedma izmenjava knjižnih kazalk

Nekaj nasmejanih učenk 2. a, ki so kazalke ustvarjale skupaj z učiteljico angleščine Branko Skrt.

Tudi v letošnjem šolskem letu smo se udeležili izmenjave kazalk, ki poteka znotraj mednarodnega meseca šolskih knjižnic. Tokrat so mu odgovorni nadali ime Šolska knjižnica: moj srečni kraj, kjer ustvarjalnosti in domišljiji ni meja ali v originalu The School Library: My Happy Place where Creativity and Imagination flourish.

Pri oblikovanju kazalk smo temi sledili ter se osredotočili predvsem na domišljijo kot tako. Učenci so ustvarjali izmišljene like, upodabljali že obstoječe slovenske knjižne junake ali pa, kot je namigovala rdeča nit meseca, uporabili zgolj lastne ideje. Ker še vedno stremimo k temu, da izmenjavo postavimo na malce bolj osebno raven, smo na nekatere kazalke dodali krajša pisemca za nove prejemnike, petošolci dodatnega pouka slovenščine so zapisali skupno pismo, nekaj so jih lastnoročno napisale še učenke same. Ponovno smo se oglasili v Turističnem centru Idrija, kjer so nam prijazno podarili nekaj brošur o Idriji ter čipki. Pošiljkam smo dodali male klekljane izdelke ter nekaj razglednic našega mesta.

Izmenjave se je udeležilo šest skupin učencev pod mentorstvom petih učiteljic in knjižničarke.

Sodelovali smo s štirimi tujimi šolami.

1. c razred pod mentorstvom učiteljice Ane Kurtanjek je izdelane kreacije poslal na Portugalsko na šolo Escola Basica João de Deus v kraj São Bartolomeu de Messines.

Učenci 2. a, ki so izdelovali skupaj z učiteljico angleščine Branko Skrt, ter skupina podaljšanega bivanja 3. b in c z učiteljico Petro Lapanje, so jih poslali čez lužo v ameriško šolo Nettleton STEAM Elementary School v Jonesboro v zvezno državo Arkansas.

Učenci podaljšanega bivanja skupine 5. b in c z učiteljico Anito Vihtelič Janež ter petošolci dodatnega pouka slovenščine pri učiteljici Vesni Carl so bili povezani s hrvaško šolo iz Slunja z nazivom Osnovna škola Slunj.

Prejeti izdelki iz hrvaškega Slunja.

6. c, 7. a ter 7. b pa so si kazalke izmenjali s portugalskimi učenci šole Escola Basica de Braga Oeste iz kraja Cabreiros. Kot je že nekaj let običajno, smo tudi tokrat s sedmošolci načrtovali izdelavo znotraj kulturnega dne Rastem s knjigo, ki je tokrat potekal meseca oktobra. Žal se je stvar zamaknila v november. Oblikovanje, tako kot tudi sodelujoče razrede, smo na koncu malce prilagodili. V dogovoru z razredničarkami Elizabeto Lampe, Marijo Majnik in Romano Močnik smo kreirali med razrednimi urami.

Povezovanju z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija se nismo odrekli. Najprej smo razstavili kazalke 5., 6. in 7. razreda in jih po dveh tednih nadomestili s prejetimi s Portugalske ter Hrvaške. Hvaležni smo, da nas vedno znova spustijo v svoje prostore.

Hrvaška in druga portugalska šola, s katero so sodelovali najmlajši, sta pošiljkama prijazno dodali pismi. Hrvati so poslali še dve nasmejani skupinski fotografiji. Med procesom izdelave so nas, tako kot vse sodelujoče šole, obveščali po elektronski pošti in sem ter tja dodali tudi kakšno fotografijo poteka.

Pozneje smo prejete kazalke razstavili v naši prostorni šolski knjižnici in jih slednjič z žrebom ali drugače podelili novim lastnikom.

Veseli nas, da je za nami že sedma uspešna izmenjava. Barvite kreacije naših in tujih učencev si lahko ogledate spodaj ter med gornjimi vrsticami.

Zbrane kreacije 7. b.