Devetošolci ob ustvarjalki Mateji Perpar

Gospa Mateja Perpar s povezovalkama programa Veroniko Poljanec in Enejo Avdić.

V četrtek, 17. 2. 2022, so se devetošolci Osnovne šole Idrija srečali z osebo mnogih talentov Matejo Perpar – pisateljico, pesnico, prevajalko, glasbenico, radijsko napovedovalko, ki si zna svoj prosti čas popestriti še s prenekatero radostjo.

V sodelovanju z Založbo Bogataj je poleti 2020 ustvarjala v pisateljski rezidenci. Z mestom se je srečala že kot srednješolka Gimnazije Jurija Vege Idrija, zato ji v nastalem romanu Nad obzorji verjetno ni bilo težko opisati, kako se ljubljanska družina iz mestnega vrveža preseli v naše kraje, sprejme skoraj podeželsko okolje, krajane, tudi idrijsko narečje, v dobri meri vključeno v besedilo. Pripoved, polna običajnih, idrijsko obarvanih, najstniških, hudomušnih, zaljubljenih, trpkih pripetljajev, je tako kot nalašč za sproščeno mladostniško branje.

Avtorica med devetošolci.

Srečanje sta povezovali devetošolki Eneja Avdić ter Veronika Poljanec, ki sta del zgodbe tudi prebrali. Gostja je predstavila kratek odlomek svoje druge avtorske stvaritve, namenjene mladim bralcem z naslovom Miha #razvajensmrkavc #roman, sicer pa spretno odgovarjala na zastavljena vprašanja in se z načinom pripovedovanja povsem približala publiki.

Učenci 4. b so za avtorico in občinstvo pripravili glasbeno presenečenje. Pod mentorstvom Elizabete Lampe so zapeli idrijsko ljudsko pesem Drim, drim, drimala. Na harmoniki se jim je pridružil še učitelj Simon Čibej.

Zborček 4. b z mentorico Elizabeto Lampe in učiteljem Simonom Čibejem na harmoniki.

Hvaležni smo Založbi Bogataj in vodstvu Osnovne šole Idrija, da sta omogočila srečanje v živo. V novodobni »normalnosti« jih že skoraj nismo več vajeni.

Hvala vsem, ki so kakorkoli prispevali k izvedbi programa, predvsem pa iskrena hvala gospe Mateji Perpar za obisk, vse deljene besede, spomine, misli, popotnice.