Zlati bralci ponovno na slovensko obalo

7. junija je spet napočil čas za nagradni izlet. Zlatim bralcem ga zdaj že vrsto let podarja Zveza prijateljev mladine Idrija.

Učenci štirih okoliških šol OŠ Črni Vrh, OŠ Cerkno, OŠ Idrija in OŠ Spodnja Idrija, ki jim je vseh devet let šolanja uspelo prebrati bralno značko, so letos že drugič zapovrstjo odšli na slovensko obalo. Navdušenje nad lanskim izletom je namreč ZPM Idrija prepričalo, da ga je v podobni obliki ponudila tudi sedanjim učencem.

V nepredvidljivih vremenskih razmerah letošnje pomladi smo imeli ponovno srečo, saj se nam je na poti in cilju prijazno nasmihalo sonce.

Na potep je skupno odšlo 34 devetošolcev. V Idriji si je v tem šolskem letu naziv priborilo le 12 učencev. Od teh se jih je izleta udeležilo 9.

V Kopru smo se najprej okrepčali z malico, si nato v Cineplexxu ogledali napet športno-adrenalinski film Kraljevski Artur. Posneli so ga po resničnih dogodkih in knjižni predlogi. V zgodbi se skupina ekstremnih športnikov poda na zahtevno vzdržljivostno tekmo v naporno ozračje Dominikanske republike, v kateri ne manjka niti potepuških psov. Prepričali smo se o moči vztrajnosti, tovarištva in tudi neomajne človeško-pasje naveze, z ogledanim pa bili vsi zadovoljni.

Po kinu je sledil sprehod po mestu ter ohlajanje ter sladkanje s sladoledom. Ob obali smo ali posedeli ali namočili roke v slano morje, nato pa počasi odšli nazaj do prijaznega šoferja podjetja Nomago, ki nas je varno pripeljal nazaj v domače kraje.

V teh dneh se z najlepšimi željami za prihodnost poslavljamo še od ene generacije devetošolcev. Naj knjiga ostane ali postane njihova stalna sopotnica – za razvedrilo, uteho, zabavo …

Kljub vsemu se iskreno nadejamo, da bo prihodnje leto obrodilo nekoliko večji izkupiček “zlatih”.

Veliko zahvalo izrekamo idrijski ZPM, ki bralce vztrajno spodbuja, nagrajuje na bralni poti in tako kani početi tudi dalje. Hvala za lep petek, preživet na obmorski strani naše dežele.