Bralnice pod slamnikom z Anno Woltz

fotografija: arhiv Mestne knjižnice in čitalnice Idrija

V četrtek, 23. maja, smo se v okviru Bralnic pod slamnikom še drugič letos v živo srečali s pisateljico. Tokrat je bila gostja nizozemska mladinska avtorica Anna Woltz, ki so jo učenci v prostorih Mestne knjižnice in čitalnice Idrija imeli priložnost srečati že leta 2016.

Tokrat so jo in nas v sodelovanju z mestno knjižnico gostili v predavalnici Gimnazije Jurija Vege Idrija. Že prvič smo imeli možnost videti, kako dostopna in odprta oseba je, enako se je pokazalo tudi na srečanju preteklega tedna. Intervju je skoraj samostojno pripravilo šest dijakov prvega letnika. Z vprašanji so se dotaknili predvsem njenega dela in profesionalne poti. Z njo so sproščeno kramljali že preden se je predavalnica napolnila z obiskovalci. Celotno srečanje je potekalo v angleškem jeziku. Uvodna dela sta pripadla zaposleni mestne knjižnice gospe Milanki Trušnovec ter ravnateljici gimnazije gospe Karmen Vidmar.

Anna Woltz je razmeroma mlada avtorica, hkrati pa zelo uspešna pisateljica. Nominirana je bila za raznovrstne književne nagrade, veliko jih je tudi prejela. Po njeni knjigi Nenavaden teden s Tesso je bil posnet prav tako nagrajen film, po delu Mavec pa so predvajali televizijsko serijo.

Na dogodku je spregovorila o marsikateri zanimivosti svojega ustvarjanja. Veseli jo, da z leti postaja boljša, saj nagrade prejemajo predvsem njena poznejša dela. Da želi biti pisateljica, se je odločila pri rosnih dvanajstih letih. Takrat je knjiga gotovo namenjena mlajši generaciji, je povedala. Da bo tej ciljni publiki ostala zvesta, je sklenila, ker se ji zdijo odrasli vse preveč dolgočasni, da bi pisala o njih. Povedala je, da idejo za knjigo lahko najde kjerkoli in kadarkoli. Zamisel za delo Predor, ki se v zavetjih londonske podzemne železnice dogaja med 2. svetovno vojno, je tako črpala iz svojih nenavadnih sanj. Šele nato se je lotila resnega raziskovanja Londona med omenjenim konfliktom ter pričela pisati eno svojih uspešnic. Kot avtorica je omenila obsežne možnosti, ki jih imajo pisatelji na voljo, ko se odločajo o usodah določenih književnih junakov. Te so lahko izjemno težke, zapletene, hkrati pa ravno te ženejo pisatelja k pisanju, bralca k branju. Preden je postala mama, je bila mlada avtorica s precej umetniškim ritmom življenja. Zdaj je pisateljevanje, ki ji omogoča preživetje, spremenila v pravcato redno dopoldansko službo ter ga povsem prilagodila rutini svojega sina.

Na dan prijetnega druženja je v publiki sedelo šestnajst osmošolcev OŠ Idrija, skupina učencev OŠ Cerkno ter dijaki 1. letnika Gimnazije Jurija Vege Idrija.

Zahvaljujemo se Miš založbi za stalno organizacijo festivala, Mestni knjižnici in čitalnici, ki nikoli ne pozabi na nas, Gimnaziji Jurija Vege za prijazno gesto ter dijakom za vložen trud in izpeljavo intervjuja z nasmejano pisateljico. Med slednjimi je bilo lepo videti naše bivše učenke, ki svojo pot pogumno nadaljujejo tudi v srednji šoli. Veselilo nas je priti v goste.