Mednarodna izmenjava kazalk šestič

Oktober 2022 – ponovno mednarodni mesec šolskih knjižnic z različnimi aktivnostmi in dejavnostmi. V omenjenem mesecu smo bili predvsem zaposleni s selitvijo knjižnice v nove prostore, a kot je v navadi, smo ga med ponujenimi aktivnostmi na naši šoli obeležili z izmenjavo knjižnih kazalk.  

Število udeleženih se na svetovni ravni veča. Zaradi lažje obvladljivosti organizatorica IASL (International Association of School Librarianship) vedno bolj drobi starostne skupine. Posledično smo nazadnje sodelovali s šestimi šolami, tri so bile hrvaške, dve indijski in ena portugalska. Vendar pa več šol in držav pomeni tudi večjo možnost za zaplete pri pošiljanju. Čeprav smo se angleškemu prevodu članka  tokrat že uvodoma namerili izogniti, da bi prej sklenili krog, ponovno zaključujemo šele spomladi.  

Na slovenskem nivoju projekt koordinira Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije na čelu z Uršo Bajda. IASL je temo mednarodnega meseca šolskih knjižnic Branje za globalni mir in življenje v harmoniji (Reading for Global Peace and Harmony) oblikovala z mislijo na trenutno težko situacijo mnogoterih držav sveta. Vsi se lahko strinjamo s potrebo po miru širom zemeljske oble. Skozi čtiva se soočamo s tujimi zgodbami ter se podajamo na potovanje oblikovanja samega sebe. Udeleženci so bili povabljeni k razmišljanju, kako lahko z branjem razvijamo sočutje, gradimo razumevanje drugih. Kako lahko preko knjig, branja, šolskih knjižnic vsi skupaj poskrbimo za promocijo miru, harmonije. Seveda je predmet tudi tokrat puščal svobodno interpretacijo ter izražanje, kot vedno pa je poudaril pomembno vlogo šolskih knjižnic v življenjih mlajših generacij.

Kazalke skupin podaljšanega bivanja 3. b in 4. a ter 4. b, c, poslane na zagrebško šolo. Izdelane so bile pod mentorstvom učiteljic Erike Kavčič ter Petre Lapanje.

 

Sodelujoče šole so bile:

  • Escola Basica Frei Luis de Sousa, Lizbona, Portugalska;
  • Osnovna škola Gračani, Zagreb, Hrvaška;
  • Osnovna škola Vladimir Nazor Duga Resa, Duga Resa, Hrvaška;
  • Osnovna škola Malinska – Dubašnica, Malinska, Hrvaška;
  • Kasiga School, Dehradun, Indija;
  • The Aga Khan Academy, Hyderabad, Indija.

Bistva so se večinoma držale, tudi pri nas smo se potrudili in sledili dogovorom. Nekatere so se naslonile na domačo ustanovo, značilnosti kraja ali pa so jo, s pečatom svetovnega nogometnega prvenstva, mahnile v smeri nacionalnega športnega duha.

Kakorkoli, po mesecih trajajoči izmenjavi so vse naše kazalke dosegle predvidene cilje, upoštevajoč, da smo jih za hrvaško Malinsko izdelovali dvakrat. Ob tem se za reševanje zagate zahvaljujemo učencem 7. a. Slednjič smo ob koncu marca 2023 vse kazalke tudi prejeli.

Učenca 7. a, ki je kazalke zaradi neprilik na poti izdeloval kar dvakrat. Drugič so jih v Malinski le prejeli.

V izmenjavo so bili, kot običajno, vključeni vsi idrijski sedmošolci. Poleg njih še učenci 2. a, 6. b ter skupine podaljšanega bivanja 3. b in 4. a, 4. b in 4. c, 5. b in 5. c. Kazalke so izdelovali pod mentorstvom učiteljic Urše Erjavec, Erike Kavčič, Petre Lapanje, Branke Skrt, Anite Vihtelič Janež ter šolske knjižničarke.

Ko so jih na Portugalskem prejeli, so nam poslali še eno skupinsko fotografijo.

Tudi tokrat smo si privoščili sodelovanje z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija, v kateri smo najprej razstavili kazalke 6. b, te so dalje potovale proti Indiji, nato pa še nabor vseh prejetih hrvaških kazalk.

 

Poznejšo razstavo na šoli smo postavili kar v osrednjem knjižničnem prostoru. Na ogled so bile hrvaške in kazalke ene od indijskih šol, skupaj z nekaj ročno napisanimi pismi, saj so si slednji učenci zaželeli prihodnjega dopisovanja. O tem se bodo naši otroci odločili na lastno pest.

Najlepše se zahvaljujemo vsem sodelujočim, tujim šolam kot našim učencem ter mentoricam. Enako Mestni knjižnici in čitalnici Idrija, ki je nas in izdelke ponovno prijazno sprejela pod streho. Fotografije vam dodatno osvetljujejo potek. Gotovo vas uspejo prepričati, kako pisan in zanimiv nabor kazalk smo prejeli. Odposlane kazalke naših učencev prav nič ne zaostajajo. In tako smo, čeprav že skoraj sredi 2023, izmenjavo 2022, vendarle privedli do konca.