Srečanje šestošolcev s pisateljico Cvetko Sokolov

Teden dni po druženju četrtošolcev z ilustratorjem Petrom Škerlom je, ponovno v okviru Bralnic pod slamnikom založbe Miš, sledilo srečanje šestošolcev s slovensko pisateljico Cvetko Sokolov. Pogovor v Galeriji Magazin je tudi tokrat vodila predstavnica Mestne knjižnice in čitalnice Idrija Milanka Trušnovec. Dogodek je s kitarskim glasbenim vložkom Rondo otvoril šestošolec Gaber Prezelj.

Nato smo pisateljico spoznali kot profesorico, žensko, mamo, ženo, v družini katere se je veliko bralo in hribolazilo. Na ta način, je dejala, sta s soprogom vzgajala svoja sinova. In skupaj se je bralo ogromno, tudi do tri ure naenkrat. V spominu je ohranila branje Bobrov na počitnicah v kampu, ko sta otroka štela že štirinajst in šestnajst let. Očitno je bilo doživeto in napeto, saj so kmalu okrog sebe imeli publiko otrok počitnikovalcev.

Avtorico je k pisanju za otroke ter mladino vzpodbudilo prav rojstvo njenih dveh sinov, zdaj že mladih mož. Za seboj ima kar nekaj napisanih del, nekatera so prevedena v tuje jezike. Slednje si šteje v posebno čast.

Kot profesorica angleškega in nemškega jezika je delo najprej našla na eni od ljubljanskih srednjih šol, nato se je zaposlila na Filozofski fakulteti, kjer je tudi študirala. Pisanje ji ostaja obstranski užitek in hobi. Raje kot tuja dela prevaja, zapisuje svoja, ideje pa najde marsikje, v marsičem. Dotika se perečih problematik, tabujev, s katerimi naj se spoprimeta tako posameznik kot družba. 

Založbi Miš ter Mestni knjižnici in čitalnici Idrija se zahvaljujemo za podarjen dogodek, gospe Cvetki Sokolov pa za prijazen obisk.