Zvestim obiskovalcem, bralcem

Dragi zvesti (in tudi tisti malo manj zvesti :)) obiskovalci naše šolske knjižnice,

trenutno sva knjige in knjižnico tudi midve pustili, da se predihajo v samoti. V njej je čista tišina, skozi okno ji pojejo ptice, tam so obvisele papirnate pomladne rože, obstal Šanin knjižni metuljček. Opozarjajo na pomlad, ki nam vsako leto podarja novo življenje. Nanjo jo bodo skozi okno kmalu spomnili tudi kostanji v svetlo zeleni barvi.

Tiha pomlad šolske knjižnice …

V njej ni običajnega jutranjega in popoldanskega vrveža, ki ga prinašate vi s svojim otroštvom ali mladostjo. Niti ni pisanja domačih nalog tik pred zdajci. Zdaj imate za tovrstne naloge na voljo domala ves čas na svetu. Pridno urite svoje možgančke, da ne bodo ob povratku preveč zaspani, si pa tudi globoko oddahnite.

Preden se ponovno srečamo, se bo verjetno zgodilo marsikaj. Mariskaj, na kar ne želimo niti pomisliti. A še v najhujših stiskah so ljudje vedno našli drobne, svetle stvari, ki so v življenja prinašale radost. Veselite se v krogu domačih, s prijatelji pa tokrat le na daljavo. Vsaj enkrat smo sitni odrasli vendarle hvaležni za tehnologijo, ki omogoča to in ono. Vsaj enkrat življenje vsakemu pokaže, kar mu gre …

V tem času ne pozabite na knjige, s katerimi ste se še uhiteli založiti v zadnjem hipu. Mogoče bo kdo, kateremu so prej smrdele, spoznal, da znajo biti prav dobre prijateljice. Še posebej v takih trenutkih.

Zgodovina se ponavlja. Raznorazni zapisi in zgodbe iz preteklosti nam sporočajo, da čas nikoli ni bil samo rožnat, a tudi nikoli samo črn.

Se spomnite, kako se je ohranilo ljudsko izročilo? S pripovedovanjem zgodb od ust do ust. Pripovedujte si jih tudi vi.

Se spomnite Ane Frank, židovske deklice iz časov 2. svetovne vojne, ki je pridno pisala dnevnik? Po tolikih letih ga še vedno beremo, tudi v naši knjižnici je. Pišite dnevno tudi vi … občutja, dogodke, prigode, ki jih doživite, ko odhajate v naravo – verjameva, da boste v tišini in miru slišali marsikatero skrivnost. Zapišite njena razodetja. Morda … nekoč … nekje … se najdejo vaši zapisi … Na policah knjižnic v poduk in razsvetljenje vsem, ki utegnejo pozabiti. Tudi mi smo si preveč dovolili pozabiti …

Če ste v teh dneh ostali brez čtiva pa bi radi brali, jih je kar nekaj stopilo ljudem naproti in ponudilo raznorazne rešitve.

Mladinska knjiga na sledeči povezavi nudi brezplačne e-knjige:

https://www.e-emka.si/catalog/show/brezpla%C4%8Dne+eknjige/68?fbclid=IwAR25XP0ijElP0YpXPdHuS58k7E41DQARABxNa22P3iI6C4T1_vqxneaID0Q.

Zloglasni Boštjan Gorenc – Pižama vam preko svoje Facebook strani pripoveduje pravljice:

https://www.facebook.com/BGPizama.

Seveda je še vedno na voljo Biblos z izposojo e-knjig. Do tega (in navodil za uporabo) dostopate preko spletne strani  Mestne knjižnice in čitalnice Idrija pod zavihkom »gradiva«, od tam še klik na »Biblos«.

Dokler se ponovno ne srečamo, vam knjižničarki kličeva srečno in zdravja poln koš, medtem pa knjige naše knjižnice za svojimi platnicami skrbno čuvajo napete, duhovite, zanimive, strašljive, vesele, žalostne zgodbe, dejstva, pesmi, stripe …, s katerimi vam bodo postregle, ko vanjo spet pripeljete otroštvo, mladost, smeh in veselje.

Čuvajte sebe in čuvajte ostale!

vaši knjižničarki