Šestošolci na slovesni otvoritvi 10. festivala Bralnice pod slamnikom

Bralnice pod slamnikom so mladinski literarni festival, ki ga organizira Miš založba v sodelovanju z nekaterimi slovenskimi knjižnicami – tudi Mestno knjižnico in čitalnico Idrija.

Naša Larisa, Boštjan Gorenc – Pižama in “selfie”.

V sredo, 29. 1. 2020, so omenjena založba, idrijska splošna knjižnica ter podjetje Nomago 29 šestošolcem OŠ Idrija prijazno omogočili udeležitev slovesne otvoritve 10. festivala. Z nami je odšlo tudi nekaj učencev Osnovne šole Črni Vrh. Med njimi sta bili dve učenki nagrajeni za sodelovanje v festivalskem natečaju.

Šestošolci med publiko.

Dogodek se je zgodil v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale. Napolnjeno dvorano so uvodoma nagovorili povezovalec prireditve kreativni in vedno duhoviti Boštjan Gorenc – Pižama, direktor Miš založbe Anže Miš, podžupanja občine Domžale Renata Kosec, ki je poudarila, da smo se srečali v okolju, ponašajočem se s priznanjem za branju prijazno občino, ter pisatelj Slavko Pregl. Meneč, da se v sodobni družbi pojavljajo različni »ekološki« srami, npr. sram pred uživanjem mesa, sram pred koriščenjem letalskega prevoza, je gospod, ki je dogodku primerno nosil kravato s potiskom knjig, pozval k izreki »Sram naj te bo!« tudi tistim, ki ne poznajo dobro branih knjig oziroma klasik mladinske ali literature za odrasle.

Slavnostni govornik pisatelj Slavko Pregl.

Letošnje Bralnice pod slamnikom so posvečene poučnim delom. Boštjan Gorenc je v svojem zabavnem stilu pokramljal s tremi avtorji. Dr. Tina Bilban ustvarja poučne knjige, Nina Mav Hrovat v svojem opusu pušča prostor tudi za večjezične slikanice, madžarski ilustrator Róbert Farkas pa se je v slikanici Moja prva knjiga o vesolju preizkusil še kot tekstopisec.

Boštjan Gorenc – Pižama z gosti Nino Mav Hrovat, dr. Tino Bilban in madžarskim ilustratorjem Róbertom Farkasom.

Poleg soka in drobnega peciva ponujeni avtogrami ter, stvar hecnega slovenskega poimenovanja, sebki z gosti so bili pravi sočen posladek.  Slavko Pregl sicer ni bil v množici, ki je delila podpise, a se je po prireditvi zadržal v predverju. Naše oboževalke so ga hitro pocukale za rokav. S prijazno besedo in nasmehom jim je ustregel tudi on.

Da so bili to sredo udeleženi učenci 6. razreda vsi po vrsti izjemno zadovoljni, nas pri vsem skupaj še posebej veseli ter je močna motivacija za obisk tovrstnih dogodkov v prihodnje.