Praznično …

 

 

 

 

 

… ali prednovoletne Minute za branje v šolski knjižnici.

Čeprav je čas pred novim letom poln raznovrstnega dogajanja, se v knjižnici nismo izognili niti povabilu k branju. Dopoldnevi od 16. do 20. decembra so bili tako skoraj v celoti zapolnjeni z bralci, ki so svojim sovrstnikom prebirali praznične zgodbe. Kot naslov pove, smo tako knjižnico kot dogodek praznično opremili.

V omenjenem tednu so se pri nas razvrstili prav vsi učenci.

Najmlajšim so brali šestošolci Ana Klemenčič, Tisa Šabec Rupnik, Domen Sedej in Melania Seljak. V začetku so jim zastavili nekaj zimsko obarvanih ugank, prisluhnili so pesmici Anje Štefan in zatem še simpatični zgodbi Vesel božič, mišek Matiček! Naslovni junak je v šoli spekel piškote. Namesto da bi jih doma podaril mami, jih je na poti razdelil lačnim živalim. Samo en piškot je ostal, da ga je žalostni mišek delil z mamo. A na srečo je zanjo ostal še zvezek z recepti. Skupaj sta napekla kopico novih piškotov in k sladkanju povabila vse prijatelje.

V 4., 5. in 6. razredu sta branje prevzeli šolski knjižničarki. Izpeljali sta kombinacijo bralnih strategij, ki se jim letos, prav tako kot Minutam za branje, posvečamo skupaj z zagnano učiteljico slovenščine Tjašo Petkovšek. Izbrane so bile strategije, ki so druženje popestrile. Podrobneje smo se poglobili v zgodbo Astrid Lindgren – Božični večer s Piko Nogavičko. Pri uri so imeli veliko vlogo tudi učenci. Pozorno so morali prisluhniti, saj so jih nadalje čakale zadolžitve, s katerimi so se spopadli v dvojicah ali trojicah. Božič za nekatere žal ni nič kaj prazničen. A če je v bližini pogumna Pika Nogavička, temu gotovo ni tako. S svojimi domislicami ji zagate vedno uspe spremeniti v vesele in zabavne reči.

Učenci zadnjega triletja osnovne šole so prisluhnili odlomku zgodbe Zima, zima bela: tri božične romance. Brale so jim devetošolke Ivana Klemenčič, Manca Pavšič, Tjaša Sedej. V originalu gre za preplet treh krajših zgodb. Vse se dogajajo med velikim snežnim metežem, brez katerega se s humornimi pripetljaji in zapleti ne bi niti srečali. Na koncu se zgodbe sestavijo v celoto. Po romanu je bil posnet film Let It Snow. Ob malce tipično tržni priredbi ponovno spoznamo, da knjižno delo pogosto nudi mnogo več kot zgodbe s filmskih platen.

Torej, dekleta in fantje, ne oklevajte. Tokratne počitnice so dolge. Nekaj ur le namenite knjigam, ki vas vabijo v svoje pestre svetove.

Za konec, ali začetek, pa še … naj bo toplo, iskrivo ter iskreno leto 2020.