Enciklopedija Britannica

 

 

Sledeča ura knjižnično informacijskega znanja je za izvedbo predvidena v 8. razredu. Ker so nam jo okoliščine zagodle, smo jo letos uspeli izpeljati šele v enem oddelku. Potrudili se boste in se po njej sprehodili od daleč. Pomagal vam bo video, dodan malo nižje. 9. razred se je z Britannico srečal v lanskem šolskem letu. Tu je priložnost, da si osvežite spomin. Sedmošolci, vas spoznavanje Britannice čaka v prihodnjem šolskem letu. Gotovo ne bo škodilo, če že predhodno pokukate vanjo.

Brezplačen dostop do Enciklopedije Britannice nudita naša območna Goriška knjižnica Franceta Bevka iz Nove Gorice ter Mestna knjižnica in čitalnica Idrija.

Za dostop morate biti včlanjeni v Mestno knjižnico in čitalnico Idrija ter imeti urejeno »Moja knjižnica« geslo. Brez tega ne bo šlo. Geslo je tudi sicer izredno uporabno, saj omogoča podaljševanje, rezervacije  gradiva od doma. Mestna knjižnica geslo uredi brezplačno tudi na daljavo. V primeru, da so včlanjeni vaši starši in že imajo urejeno geslo za dostop na daljavo, si lahko za začetek pomagate z njihovimi podatki, lahko pa se na potep po Britannici podate skupaj, saj je zanimiva in uporabna tudi za odrasle.

Je zanesljiv in preverjen vir informacij. V dneh dela in učenja na daljavo nam zaradi omenjenih lastnosti utegne priti zelo prav. Prispevki so v angleščini, vendar enciklopedijo stalno nadgrajujejo, zato so tudi ponujeni prevodi vse bolj kakovostni. Je pa tudi priložnost za utrjevanje angleškega jezika.

S pestrim naborom po področjih zbranih informacij je uporabna za raziskovanje marsičesa. V bodoče, kot srednješolci, študentje, se le še spomnite nanjo in posezite po njeni ponudbi pri seminarskih, raziskovalnih nalogah, diplomah itd.

Je uporabniku prijazna, slikovita, barvita, nudi več težavnostnih nivojev. Vedno omenjamo, da je uporabljene informacijske vire potrebno navajati in upoštevati avtorsko pravo. Enciklopedija Britannica vam podatke za citiranje predoči že sama.

Zdaj se s pomočjo videa podajte na uvodno predstavitev uporabe enciklopedije. Za posnetkom vas čaka delovni list, če po ogledu želite preizkusiti, kako dobro ste se z uporabo enciklopedije spoznali.

Torej, ogled je za vami. TUKAJ (KLIK!) je delovni list, s katerim preverite, ali Britannico že znate uporabljati samostojno. Če ne gre, si ponovno oglejte video predstavitev oz. se kar pogumno podajte na samostojno raziskovanje.

 

Veliko raziskovalskih užitkov!